Jdi na obsah Jdi na menu
 


Několik rad a kritérií pro volbu účesu

Jedno moudré přísloví praví: "Neexistují ošklivé ženy, jsou jen ty, které se neumí udělat krásné". A tak naplňme toto přísloví a buďme krásné! Správně zvolený účes tomu jistě napomůže. A aby Vám Váš účes přidal na kráse a podtrhl ji, využijte několik následujících rad pro jeho správný výběr.

Při výběru účesu je důležité zvážit následující faktory:

  • tvar a rysy obličeje
  • kvalita vlasů
  • postava
  • náročnost údržby účesu
Tvar a rysy obličeje

Oválný obličej
Oválný tvar obličeje je považován za ideální. S troškou vkusu pak lze nosit jakýkoli účes ve všech délkách.

Kulatý obličej
Je třeba ho opticky zúžit. Snažte se účes vytvarovat do výšky a strany mějte uhlazené nebo nakrátko. Vyhněte se širokým účesům a bohatým kudrlinám a volte např. postupně sestřihané páže

Hranatý obličej
Snažte se účesem obličej doladit do oválného tvaru. Vlasy foukejte do výšky a boky sestříhejte do obličeje přes lícní kosti. Ideální jsou asymetrické účesy, které působí bohatě. Vyhněte se zarovnanému polodlouhému účesu, rovně střižené ofině a pěšince na střed.
Trojúhelníkový či srdcovitý obličej
Cílem je vytvořit zdání oválného tvaru. Je vhodná delší ofina pro zůžení čela a bohatost vlasů ve spodní části kolem lícních kostí.

A nezapomeňte, že tvar a rysy obličeje se s věkem mění. Je proto třeba čas od času Váš účes přizpůsobit.

Kvalita vlasů

Ne každý účes může být aplikován na každé vlasy. Velkou roli hraje i kvalita vlasů a jejich vrozené vlastnosti. Máte-li od přírody černé kudrnaté vlasy, jen s velkou námahou a za cenu jejich možného poškození budete vytvářet rovný blond účes. Zda je účes vhodný pro Váš typ vlasů závislosti na jejich momentální kvalitě by měl rozhodnout kadeřník. Optimální je využít co nejlépe přirozené vlastnosti vlasů a udělat si z nich přednost.

Postava
Pro ženy silnější postavy není vhodný příliš krátký účes. Stejně tak malé ženy by se měly vyhýbat záplavě kudrnatých vlasů, které opticky zvětšují hlavu. Poměr velikosti hlavy a těla by byl potom nevyvážený.
Náročnost údržby účesu

Jsou účesy, které stačí ráno pouze pročesat kartáčem a za pár minut je vše hotovo. Existují ale i takové, jejichž úpravou je třeba zabývat se déle a společně s fénem, kulmou či žehličkou na vlasy každé ráno kouzlit. Zvolte účes vyhovující Vašim časovým možnostem a také Vaší povaze. Pokud nejste typ, který by rád před zrdcadlem trávil příliš mnoho času, volte raději účesy méně náročné.