Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pomocí očních stínů ve správně volených barevnýc tónech můžete barvě očí dodat zářivosti. Nejlepší je vyzkoušet různé barvy a zjistit, které odstíny vašemu typu nejlépe odpovídají. Barva nesmí tvořit příliš ostrý kontrast k barvě očí , nesmí být příliš intenzivní. Nejkrásněji působí pastelové stíny, sladěné s vaší barvou pleti i s oblečením. Jemné nuance vaše oči opticky zvětšují a zvýrazňují jejich lesk. K líčení očí použijte dvou nebo tří barevných tónů, docílíte měkčího a přirozenějšího účinku. Pro vnitřní část víčka zvolte neutrální barvu (hnědou, zelenou), pro vnější oční víčko silnější odstín, pak jemně rozetřete. Zdůrazňujeme především vnější oční koutky. Tím zvětší a zvýrazní. Stíny, nanesené ve vnějším koutku o poznání tmavším než vnitřním, dodávají oku "hloubku". Pro slavnostní příležitosti můžeme na oční víčko i obočí jemně nanést zlaté oční stíny. Trochu lesku (světlý stín s lesklým efektem) pod obočí a na střed víčka dotváří žádoucí zářivý pohled. Celá partie očí tak vypadá větší. Kvalitní stíny drží na víčku tak dlouho, jak dlouho chcete, a dají se odstranit jen čisticí emulzí. Pokud se vrstva stínů hromadí v záhybu víčka, měla byste v bohaté nabídce zvolit jiný prostředek. Na hladká, lesklá víčka je třeba používat obzvláště odolné, tedy vodostálé stíny. Před nanášením je vždy nutno z víček odstranit mastnotu. Potukejte kůži buničinou nebo použijte vatový tampon namočený do pleťové vody bez alkoholu. Jednoduchá manipulace je s očními stíny v tyčince, které se snadno roztírají. Nanášíme je přímo podél horních řas - k vnitřním koutkům tenčí, k okrajům silnější čára - a jemně rozetřeme bříšky prstů.


Ani s krémovými stíny není líčení obtížné. Opřete prsty levé ruky pevně o pravý spánek (a obráceně). Zavřete oko a krémový stín naneste prostředníkem od vnitřního k vnějšímu koutku. Práškové stíny lze nejlépe nanést navlhčeným štětcem nebo aplikátorem s houbičkou - až k záhybu víčka. Můžeme je také dobře mísit a tím barevné tóny zesílit či zesvětlit, případně namíchat zcela nové barvy, např. zelenomodrou.


Stíny jako gel se nanášejí štětcem nebo bříšky prstů; správným stínováním můžete modelovat i tvar očí. U očí položených příliš blízko u sebe je třeba zdůraznit vnější oční koutky: světlejší nebo vysoce lesklý stín naneseme od vnitřního koutku po střed víčka a směrem ke spánkům a mírně vzhůru navážeme tmavším odstínem. (Také oční linky by se pro optický efekt měly malovat až od středu víčka směrem k vnějšímu koutku.) Pro oči položené přílíš daleko od sebe: směrem dovnítř tmavé odstíny, ke spánkům světlé. Zapadlé nebo malé oči se lépe uplatní, zvolíme-li stíny světlejší než lesk. Naopak vystoupIé oči opticky ustoupí, použijeme-li tmavší stíny a na ohyb víček nasadíme ještě tmavší, barevně ladíci tón. Jen pod obočí přijde trocha zjasňující světlejší barvy. Váčky pod očima nevyniknou při užití jemných, světlých stínů. Kruhy pod očima můžeme přes den překrýt trochou netransparentního líčidla v barvě pleti. Rozhodně ne pudrovat (tím by každá vrásečka vystoupila ještě zřetelněji!). Pro večerní nalíčení vytvoří třpytivý zjasňovač zajímavé odlesky a na světle leccos zaretušuje. Po nanesení očních stínů byste měla počkat dvě až tři minuty se zavřenýma očima, aby make-up mohl zaschnout. Nakonec znovu zkontrolujte, zda na řasách nezůstaly zbytečky očních stínů. To vypadá neupraveně.