Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letní líčení

Lehké pastelové barvy, odstíny stříbrné nebo zlaté patří k letošním letním módním trendům v líčení. Důležitější než módní tóny je však podle odborníků šetrné zacházení s pletí a také osobní pocit člověka, který líčidla používá. "Když se někdo cítí dobře ve výrazných barvách, proč je nenosit. Dbát se ale v létě musí zejména na kvalitní odličování a dostatečné osvěžení," míní kosmetička Iveta Průchová ze salonu La Fayette.

Vodítkem pro líčení nejsou podle ní ani módní barvy, které představují známé firmy. "Letní trendy třeba od Lancomu nemusí všem slušet. Určitě se z toho ale dá vybrat to, co se na ten který typ dá aplikovat tak, abychom se cítili dobře," uvedla.

Odlíčení je základ
V letních dnech si pak pleť žádá především hydrataci. "Obličej v létě poměrně trpí. Je třeba se o něj starat nejen při líčení. Pot společně s nečistotami vytvoří nezdravé prostředí, které na pleť působí velmi negativně. Je proto důležité se vždy perfektně odlíčit. Případně přes den použít minerální vody a osvěžit," řekla Průchová.

Na trhu je v současné době velký výběr odličovadel, které pomáhají udržovat zdravou a čistou pleť. Dbát by se ale mělo na to, aby byly šetrné a pokožku nedráždily.

"Tamponky musí být takové, aby póry nezanášely. Důkladné a zároveň šetrné čištění zajišťuje kombinace bavlny s mikrovlákny. Bavlna má klasickou savou schopnost a mikrovlákno se dostává do hloubky póru. Váže na sebe také tuk a dokáže ho pohltit," řekla ČTK Věra Husáková z firmy Hartmann.

I když vytoužené teplé dny lákají ke slunění, není to prý už z hlediska módy příliš žádané. "Opálená pleť ze solária nebo tmavé opálení z koupališť není moderní. Moderní je zdravá pleť," řekla Průchová. Zájemci o bronzovou pokožku ovšem musí být opatrní nejen při slunění.

Myslete na slunce
"Opalování v jakékoli podobě pleť při nedostatku péče poškozuje. Samoopalovací krémy vyvolají podobnou reakci jako při slunečním záření. Vytáhnou pigment na povrch. Jsou sice 'zdravější' než opalování na slunci, ale zároveň pleť vysušují," uvedla kosmetička. Důležité je proto zajistit pokožce vlhkost.

"Když aplikujete samoopalovací krém a nechcete vypadat jako panda, musíte pleť dobře hydratovat," upozornila.

Slunění bez ochranného přípravku je pak podle odborníků na krásu velká chyba. "Je to hazardování se zdravím. I když ale použijete opalovací přípravek, pleť stejně trpí. Slunce je v poslední době nesmírně agresivní. Je třeba přemýšlet, jak se sluníme, kdy se sluníme, jak dlouho a jaký je náš fototyp. Hlavně k tomu přistupovat zodpovědně," řekla kosmetička.